Szemüveglencsék

A szemüveglencsék a szemüvegek legfontosabb elemei. Ezért az Optik Trend kizárólag magas minőségű szemüveglencsékkel dolgozik.

A szemüveglencsék között megkülönböztetünk bizonyos típusokat.

Általánosan:

  • Egyfókuszú lencsék
  • Többfókuszú lencsék (multifokális vagy progresszív lencsék)

Az egyfókuszú lencsék általános használattól kezdve speciális használatig alkalmazhatóak. Alkalmasak olvasószemüvegnek, távoli szemüvegnek, munkaszemüvegnek, napszemüvegnek.

optikai-magazin-muhely-a-szemuveglencse-csiszolo-gepek-fejlodese-702x333


A többfókuszú lencsék 40 éves kor felett ajánlhatóak, ugyanis ilyenkor kezdi elveszíteni szemlencsénk az alkalmazkodáshoz megfelelő rugalmasságát. Ilyenkor egyre nehezebb közelre tekinteni, és egyre messzebb tartjuk az olvasnivalót. Ekkor viszont nem lesz megfelelő a látásélesség szemüveg nélkül, szükséges a segítség.

presbyopia_long_arms

A többfókuszú lencsék lehetnek multifokális kivitelűek, vagy bifokális kivitelűek. A bifokális lencséket ma már csak elvétve használják, ezek a típusok alkalmasak arra, hogy olvasni tudjon velük a szemüvegviselő, vagy távolra tekinteni. Köztes távolságra nem nyújt megfelelő dioptriát, és a nehézkesebb használata és látható választóvonala miatt ma már nem kedvelt a 40 év feletti szemüvegviselők körében.

A multifokális lencséket ajánljuk inkább 40 éves kor felett, mivel nem csak a két fő távolságra nyújt megfelelő látásélességet, de a köztes távolságokra is kényelmes használatot biztosít. A multifokális lencséknek különböző típusai léteznek, ezekről bővebben itt írunk.