A multifokális szemüveg hatalmas segítség

40 éves kor felett a szemlencsénk elveszíti rugalmasságát, ezért bizonyos távolságokra nem tud szemünk fókuszálni. Ez azt jelenti, hogy nem tud domborulni, ezért közelre, olvasáshoz nem tudja ellátni “munkáját”. Korábban ezt a helyzetet bifokális lencsékkel és olvasószemüveggel oldották meg. Ma sokkal korszerűbb megoldások állnak rendelkezésünkre.

A változó dioptriájú lencsék közül a legáltalánosabban használható a multifokális lencse. Ezzel a lencsetípussal (a használat elsajátítása után) láthatunk közelre is (olvasás), vagy munkatávolságra (karnyújtásnyi távolságon belül), vagy egész távolra.

A lencsék nem használhatóak ki teljes szélességükben, létezik benne egy úgynevezett holt-tér. Ennek a holt-térnek a nagysága határozza meg elsősorban a lencse minőségét, minél keskenyebb a hasznos tér, annál gyengébb minőségű a lencse, és minél szélesebb a hasznos tér, annál magasabb minőségű a lencse.

A multifokális lencsék kiválasztása a kerettel kezdődik: egy olyan mélységű keretet kell választani, amelybe kényelmesen elfér a lencse hasznos területe.