Felületkezelések

Bármilyen lencséről beszélünk, az egyik legfontosabb eleme a felületkezelés. Ez a szakmai neve azoknak a vékony rétegeknek, amelyek kényelmünket és védelmünket szolgálják.

Szemünk kényelmét alapvetően a tükröződésmentesítés szolgálja, ezen belül több kategória létezik. A kezdő tükröződésmentesítő rétegek összefoglaló neve a HMC (Hard Multi Coatings), amely egy többrétegű tükröződésmentesítést jelent. Ennek a maradéktükröződésnek a színe zöldes, alap keménylakk réteg szolgálja a karcállóságot, és vízlepergető réteg segíti a tisztítást.

coating-boy1

Ha valaki szeretné jobban védeni a szemét, akkor érdemes egy magasabb minőségű felületkezelést választani.

Ha Ön számítógéppel dolgozik, mobiltelefonját aktívan használja:

Az ilyen típusú kijelzőkből árad az ibolya-kék fény. Ez egy olyan hullámhosszú fény, amely hosszútávon károsítja a szemet. Ezért fejlesztették ki azokat az új típusú felületkezeléseket, amelyek blokkolják a káros kék fényt.

Kedvelt kék-fény szűrő felületkezelések:

  • Essilor Crizal Prevencia
  • Hoya Blue Control

vision-works-blue-light-control-2


Amennyiben Ön a számítógépes munkavégzés mellett egy hagyományosabb szemüveget is szeretne, a legfontosabb védelem, az UV védelem.

Szemünket folyamatosan éri a káros UV fény, amelynek jellemzője, hogy láthatatlan és nagy energiájú “fény”. Hosszútávon számos betegség kialakulásáért felelős lehet, úgy mint a szürkehályog, keratitis, kúszóhályog.

Emellett az UV védelmet biztosító felületkezelések közepes, vagy kiváló minőségű tükröződésmentesítéssel segítik a tiszta látást, egyes típusok kifejezetten páramentesek, de a nagy többség inkább vízlepergető hatású. Csúszós kialakításuk segíti a könnyű tisztíthatóságot is.