Az UV védelem

Mindenhol halljuk, hogy az UV ellen védelemre van szükségünk, de mi a legjobb UV védelem?

Az UV fény, (ultra-ibolya/ultra-violet) magas energiatartalmú, emberi szem számára láthatatlan fény. Hullámhossza 400nm-ig terjed, az emberi szem a 400nm feletti hullámhosszú fényt képes érzékelni.

A magas energiatartalma miatt azonban rendkívül káros a szervezetre nézve. Számos betegség kialakulásáért okoljuk, többek között érintett a szürkehályog kialakulásában, makuladegeneráció, kúszóhályog, és egyéb daganatos megbetegedések is a rovására írhatóak!

Eddig naptejjel védekeztünk az UV fény ellen, de mi a helyzet a szemünkkel? Szemünkbe nem kenhetünk naptejet, valamivel mégis védeni szeretnénk őket.

Egyik megoldás a napszemüveg. Az Európai Unió területén kizárólag UV védelemmel ellátott napszemüveg hozható forgalomba, mégis jelentős különbségek vannak az egyes napszemüvegek között. Üzletünkben kizárólag neves gyártók termékeit forgalmazzuk, amelyek nem csak UV védelemmel rendelkeznek, de optikailag is minden igényt kielégítenek.

Főleg az ár/érték arány miatt kedvelt márka a Lisa Sirani, amely olasz gyártmány, és mint ilyen mindig divatos, és egyben modern vonalakat kölcsönöz viselőjének. Inkább az elegáns jelző illik rá, mint a sportos.

A másik véglet lehet a Ray-Ban és az Oakley, amelyek részben elegánsak (Ray-Ban), és inkább sportosak (Oakley).

Ezek a napszemüvegek mellett számos márka található még meg kínálatunkban: Swarovski, Pineda Covalin, INVU, Polaroid, Babylon.

A másik megoldás az UV védelemre a fényre sötétedő lencsék. Ezek a lencsék kifejezetten az őket ért UV sugárzás hatására változtatják színüket, így blokkolván a káros sugarakat.

Remek megoldás lehet olyan szemüvegviselőknek, akik aktívabb életet élnek, nincs idejük cserélgetni a dioptriás napszemüveget és a hagyományos szemüveget, egész nap fent lehet a fényre sötétedő lencsés szemüveg, és folyamatosan éles látást és védelmet biztosít.

Ha valaki kontaktlencsét visel, akkor is érdemes a hagyományos napszemüveget kiegészítőként beszerezni. Egyrészt élvezzük ki, hogy feltétel nélkül követhetjük a divatot, másrészt pedig szemünk környékét is védeni kell, hiszen itt az egyik legérzékenyebb a bőrünk.

A dioptriás napszemüvegek is megfelelőek lehetnek, azonban korlátozott a használatuk. Cserélgetni kell, ha belépünk egy zárt helységbe, ezért folyamatosan két szemüveggel kell elvégezni a feladatainkat. Ez okozhatja azt, hogy az egyik szemüveget ottfelejtjük valahol, vagy esetleg elveszítjük.