Tévhitek a fényre sötétedő lencsékkel kapcsolatban

Nem győzzük elégszer írni, de végre itt a nyár, és süt a nap, és fantasztikus időjárásunk van, igaz picit meleg volt és lesz is, de ez nem baj. Ami baj, az UV sugárzás! Egyik legjobb védekezés az UV sugárzás ellen a fényre sötétedő lencsék, de miket gondolnak ezekről a termékekről?

  1. Csak az idősek szeretik a fényre sötétedő lencséket! Bár régen tényleg az idősebb generációk választották a fényre sötétedő lencséket, és valóban nem volt annyira esztétikus, de ez gyökeresen megváltozott! Jelenleg mindegyik nagy lencsegyártó biztosít fényre sötétedő lencséket, általában a klasszikus szürke-barna-zöld színekben. Egy jó keretválasztással tökéletes megoldást nyújtunk az UV sugárzás ellen.
  2. Nem elég sötét. Igen, ez egy általános visszajelzés volt régen, ma azonban nem állja meg a helyét. Azonban ismerni kell a fényre sötétedő lencsék működését. Nyáron, melegben kevésbé sötétedik, mint télen a hidegben, így némi igazság van az állításban, de nézzük a számokat. A fényre sötétedő lencsék 35 fok melegben kb 70% fényszűréssel rendelkeznek, míg egy hagyományos napszemüveg 80-85% sötétségű. Ez minimális különbség, érdemes a fényre sötétedő lencséket választani!

3. Túl sötét. Hidegben valóban sötétebb, és azt is tudni kell, hogy ezek a lencsék az UV fény hatására változtatják színüket, ezért előfordulhat, hogy felhős időben is változik a színük. De melyik a fontosabb? Az esztétikum, vagy szemünk egészsége? Szerintünk nem kérdés 🙂

4. Akivel beszélek, azt zavarja, hogy ez én lencsém sötétedik. Nem feltétlenül. Ha elfogadják az emberek, hogy napsütésben napszemüveget viselünk, akkor ezt is elfogadhatják. Van aki illetlenségnek tartja egy beszélgetés közben a napszemüveg viselését, de nem minden helyzetben állja meg a helyét ez. Egy üzleti tárgyalás közben lehet frusztráló, azonban szemünk védelme mindennél fontosabb!

5. Nem minden típusú lencse rendelhető fényre sötétedő kivitelben. Minden szemüveglencse típus rendelhető fényre sötétedő kivitelben. Legyen szó akár multifokális lencsékről, akár egyfókuszú lencsékről, sőt a bifokális lencsék között is választható opció.